składniki:
dwie puszki pomidorów z puszki2 małe koncentraty pomidorowe
1 przecier pomidorowy Podravka 500 gr
pół słoiczka suszonych pomidorów
papryka czerwona
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
bulion warzywno-mięsny
2 liście laurowe
przyprawy: gałka muszkatołowa, świeży tymianek, pieprz, papryka czerwona, oregano, przyprawa do kuchni włoskiej
W garnku zagotować bulion warzywno-mięsny, wrzucić marchewki, wlać przecier i koncentraty pomidorowe, listki laurowe i gotować na małym ogniu.
Do piekarnika wstawić pokrojoną na pół paprykę i cebulę. Grillować w temperaturze 220 stopni aż do zapieczenia.
Na patelnię na rozgrzaną odrobinę oliwy wrzucić pokrojoną w kostkę drugą cebulę wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku, po zrumienieniu cebuli dorzucić pokrojone suszone pomidory, papryczkę chilli oraz pomidory z puszki. Podsypać przyprawami i poddusić.
Do garnka przełożyć zawartość patelni, upieczoną paprykę i cebulę, pogotować wszystko parę minut.
Zmiksować. Po zmiksowaniu podgrzać i ewentualnie dodać przyprawy do smaku. Przyozdobić świeżym tymiankiem i łyżeczką śmietany. Podawać gorącą:-).
Polecam. Zupa jest rewelacyjna, bogata w smaku, odrobinę słodkawa, dzięki marchewkom, mocno pomidorowa i pikantna.
coś dla mnie - krem, pomidory i chili.
OdpowiedzUsuń