W planach była zupa cebulowo grzybowa, ale Młody nie chciał takiej skosztować, zatem przerobiłam ją na zupę mieszaną - podstawa smaku to cebula i grzyby, a pozostałe nuty to suszone pomidory:-) i marchew..
wyszła niezwykle ciekawa i smaczna!
składniki:
4 cebule zwykłe3 cebule białe
2 ząbki czosnku
6 grzybów suszonych
pół żółtej papryki
2 ziemniaki
3 gotowane marchewki
7 pomidorów suszonych
przyprawy: majeranek, pęczek tymianku, papryka ostra, pieprz czarny, sól
bulion warzywno mięsny
wykonanie:
Cebulę wraz z suszonymi grzybami i papryką podsmażyć i poddusić na patelni - aż grzyby będą miękkie. Zagotować bulion, wrzucić do niego zawartość patelni, dodać ziemniaki, marchew, przyprawy do smaku, gotować około 20 minut. Zawartość zmiksować (bez marchwi) i w tym momencie powstaje zupa cebulowa
z aromatem grzybów i tymianku.
z aromatem grzybów i tymianku.
Po domiksowaniu do niej pomidorów suszonych i marchwi zupa zmieniła smak na wyrazisty, ale dość odległy od cebulowo grzybowego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz