poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Tortilla z kurczakiem


Na niedzielne zamówienie Młodego powstało
błyskawiczne i ulubione obecnie, jak się okazało, danie Młodego, składające się z:
gotowej tortilli meksykańskiej
2 piersi kurczaka
2 pomidorów
1 ogórka
1 małej cebulki
1 ząbka czosnku
1 śmietany do sosów
przyprawy kuchni meksykańskiej w proszku
przyprawy Delikat do mięs
soli i pieprzu, oliwy

wykonanie:
Kurczaka pokroić w średnią kostkę, obtoczyć w pikantnej przyprawie do mięs, usmażyć na patelni aż do miękkości i zrumienienia. Pomidory, ogórek i cebulę pokroić, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, dorzucić ząbek czosnku. Odstawić do schłodzenia w lodówce. Śmietanę wymieszać z przyprawą kuchni meksykańskiej. Tortille podgrzać zgodnie z wybranym sposobem podgrzania podanym na opakowaniu. Podawać w osobnych naczyniach kurczaka, sałatkę i sos. Każdemu pozostaje zrobienie własnej tortilli z indywidualnie dobranej ilości składników. 


To pyszne proste danie przybyło do domu za pośrednictwem Maestrowej córki i jest w pierwszej piątce ulubionych potraw młodzieży..




4 komentarze:

  1. moja ulubiona wersja tortilli

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest coś co niewielkie brzuszki lubią najbardziej. U mnie i ten mniejszy i większy uwielbiają takie obiady.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tortillę robiłam raz w życiu. Pamiętam że uparłam się, że zrobię ciasto sama. Niestety nie wyszło tak jak to sobie wymarzyłam:) Od tej pory troszkę się z tortillą nie lubimy- ale kiedyś się przekonam mam nadzieję!

    OdpowiedzUsuń