piątek, 4 listopada 2011

Ruskie pierogi pod nieścisłym nadzorem


To pierwsze pierogi, więc trochę im brakuje do doskonałości, ale i tak smaczne
w dodatku jeszcze nawet to nie są moje pierwsze pierogi, gdyż zostały zrobione przez Maestro i Młodego,
(mój wkład to jedynie inicjatywa oraz kierownictwo produkcji)
w dodatku zrobione chyba we wrześniu, ale dość długo się nie chciały wstawić na bloga
ciasto
400 g mąki
1 jajko
3/4 szklanki letniej wody




farsz
750 g ziemniaków
250 g twarogu

odrobina boczku
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyzki masła
1 łyżka oliwy

gałka muszkatołowa
sól, pieprz


wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami, boczkiem. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Zagnieść ciasto. Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka. Na każde z nich nakładać farsz i dokładnie sklejać. Gotować    w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch. Podsmażyć na oliwie. Podawać z przyrumienioną cebulką lub smażonymi kosteczkami zrumienionego boczku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz