sobota, 14 września 2013

Dzień później czyli zapiekanka z tortellini i camemberta

Co zrobić z ugotowanymi tortellini, gdy brakuje ochoty, by jeść je również drugiego dnia?
najlepiej zapiekankę, bo nie ma co ukrywać, że same w sobie smaku za wielkiego nie mają i były robione jako obiad "na szybko"..
w zapiekance dostały kopa odpowiedniej ostrości i wyrazistszego nabrały smaku przybrane camembertem i przełożone warzywami w pikantnym pomidorowym sosie..

potrzebne składniki
2 opakowania tortellini (u mnie 1 z grzybami, 2 z serem)
śmietana
czerwone pesto
warzywa: cukinia, papryka, cebula, fasolka szparagowa, szczypiorek
sos pomidorowy pikantny np. Arrabiata
2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa
camembert
ser biały
jajko
oliwa

Ugotowane tortellini i przechowane w lodówce w sosie ze śmietany i pesto wyłożyć jako pierwszą warstwę do brytfanki, w międzyczasie podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie, wrzucić na patelnię pokrojone warzywa, poddusić przez parę minut, zalać sosem pomidorowym do wysokości warzyw, doprawić do smaku i zawartość patelni wyłożyć jako warstwę drugą zapiekanki. Na wierzch dodać pozostałe tortellini, w małej miseczce rozgnieść ser biały z oliwą, ząbkiem czosnku i papryką chili, wyłożyć go na zapiekankę i całość przykryć pokrojonym w plastry camembertem.
Zapiekać około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz