i dla tych, którzy dbają jednocześnie o linię:-)
składniki:
paczka razowego makaronu20 dkg chudego boczku wędzonego
pomidory całe bez skórki z puszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
sos włoski w słoiku Arrabiata
pół papryczki piri piri
zioła prowansalskie
pół puszki groszku konserwowego
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
5 łyżek płatków owsianych do wyłożenia formy
ser żółty lub mozzarella
wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć cebule, czosnek, papryczkę, dodać pomidory z puszki, sos Arrabiata, groszek, kapary i zioła, poddusić. Na drugiej patelni teflonowej podsmażyć boczek, jak wytopi się tłuszczyk, sam boczek przełożyć do patelni z sosem. Po ugotowaniu makaronu zalać go zimną wodą - wtedy będzie jeszcze bardziej dietetyczny, gdyż skrobia zostanie wypłukana. Następnie przełożyć makaron do patelni z sosem, podsmażyć przez chwilę i przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego polanego oliwą i wyłożonego płatkami owsianymi. Posypać startym serem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni aż do stopienia i przyrumienienia sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz