Tartę z kurkami zamierzałam zrobić na przyjęcie gości, ale ponieważ się nie wyrobiłam przed ich przybyciem, goście robili ją razem ze mną:-)
dzięki temu była wspólna przyjemność gotowania, podlana spożywaniem alkoholu:-) i..uwieczniona konsumpcją tarty i... zdjęciami:-)
15 dkg boczku
1,5 sztuk cebuli
35 dkg kurek
8 pomidorów suszonych
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
pęczek koperku
śmietana do sosów szefa kuchni Danone
1 jajko
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
przyprawy: sól, pieprz, papryka, przyprawa do kuchni meksykańskiej
oliwa z oliwek do smażenia
wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrozić, wyłożyć na papier do pieczenia do formy. Podpiec w piekarniku przez 10 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek i boczek, poczekać aż się zrumieni, i tłuszcz z boczku się wytopi maksymalnie, po tym czasie dodać kurki, przyprawić do smaku, poddusić. Gdy kurki będą podsmażone i podduszone, dodać pęczek pietruszki i koperku, wymieszać i wyłożyć na tartę.
Następnie śmietanę zmieszać z jajkiem i przyprawą kuchni meksykańskiej i innymi przyprawami do smaku. Rozprowadzić tak przygotowaną masę na tartę. Resztę ciasta francuskiego pokroić w paski i układać na tarcie. Zapiekać około godziny.
My się zagadaliśmy, więc nasza tarta przyrumieniła się ciut za bardzo z wierzchu.
Poza tym jednogłośnie została uznana za super smaczną.
Syn jadł tylko nazajutrz po przyjęciu rano - jeden kawałek udało mi się dla niego zachować,:-) i już nie miał takiego wow:-).. więc albo ta smakowitość tarty dla 5 osób to efekt jej wspólnego przygotowania, albo wygłodzenia.. albo
król jest nagi.. the day after:-)
Polecam do wypróbowania i wszelkie komentarze mile widziane!
Wygląda apetycznie, pachnie niesamowicie, a smakuje wyśmienicie! Coś o tym wiem! Pycha!
OdpowiedzUsuń