środa, 14 września 2011

Biały barszcz bez białej kiełbasy


czyli..
wersja "po mojemu" - lubię biały barszcz, ale nie cierpię białej kiełbasy, wiem, że dodaje smaku, ale nigdy jej nie zjadam i sam widok mnie zniechęca..
postanowiłam zatem zrobić barszcz bez kiełbasy
i niczego mu nie brakuje:-)
ale chyba jest troszkę inny niż tradycyjny:-)
Maestro stwierdził, że bardzo dobry
zatem zamieszczam przepis:-)

składniki:
20 dkg chudego boczku
3 kabanosy drobiowe
bulion mięsny
włoszczyzna
butelka zakwasu na barszcz
40 dkg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki chrzanu
4 łyżki śmietany do zup
przyprawy: majeranek, tymianek, cząber, pieprz, sól, papryka, 4 listki laurowe, ziele angielskie
kawałek świeżego pora


wykonanie:
Boczek zrumienić na patelni. Zagotować wywar z mięsa i włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Mięso (dowolne) wykorzystać do czegoś innego, a włoszczyznę spożytkować np. na sałatkę warzywną. Wyjąć składniki wywaru - sprawić by bulion był przezroczysty (można zostawić listki laurowe i ziele angielskie) i dodać zrumieniony boczek. Pogotować przez chwilę. Na drugiej patelni usmażyć cebulę na maśle z olejem i z dodatkiem dwóch ząbków czosnku. Przełożyć usmażoną zawartość patelni do garnka. Pokroić ziemniaki w drobną kostkę i dodać do bulionu razem z zakwasem na barszcz. Gotować. W międzyczasie podsmażyć na patelni po cebuli kabanosy, a następnie dodać je do garnka - bez tłuszczu z patelni. Do gotującej się zupy dodawać przyprawy - majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, paprykę,  chrzan zmieszany z ząbkiem czosnku. Próbować aż do osiągnięcia zamierzonego smaku i miękkości ziemniaków. Po osiągnięciu odpowiedniej miękkości ziemniaków dodać śmietanę - wymieszaną w miseczce z niewielką zawartością zupy - tak aby się nie zważyła. Posypać zupę świeżym tymiankiem i udekorować kawałeczkami pora oraz podawać z kromką świeżego, najlepiej ciemnego pieczywa.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz