czwartek, 22 września 2011

Pyszna zapiekanka z kiszonej kapusty, ziemniaków i kiełbasy

Prosta i pyszna! Polecam!
wymyśliłam ją w korku w drodze do domu:-), kiedy już wiedziałam, że na robienie czegoś poza zapiekanką zabraknie mi siły. sprawdziłam w necie, że coś takiego może być jadalne i... okazało się genialne!


składniki:
pół kilograma kapusty kiszonej
pół kilograma ziemniaków
2 kawałki kiełbasy wiejskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół papryczki piri-piri
śmietana
jajko
ser żółty
przyprawy: pieprz, odrobina soli,papryka ostra i słodka, majeranek
olej


wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie "al dente". Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę,wyciśnięty czosnek oraz drobniutko pokrojoną papryczkę. Po podsmażeniu cebuli na złoto dorzucić wyciśniętą z soku kapustę kiszoną, podsmażyć parę minut. Po ugotowaniu ziemniaków pokroić je w cienkie plastry, wyłożyć na formę wysmarowaną olejem, na warstwę ziemniaków wyłożyć zawartość patelni. Zalać wszystko przyprawioną śmietaną wymieszaną z jajkiem. Posypać startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 45-50 minut. Smacznego!:-)







6 komentarzy:

  1. Rewelacyjny przepis:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Mam pytanie-ile ma być tej śmietany?Rozumiem że chodzi o śmietanę kwaśną.Pozdrawiam!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ja zwykle dodaję małe opakowanie śmietany gęstej (takiej do zup i sosów np. śmietanę Danone Szefa Kuchni). Jak nie mam śmietany dodaję jogurt naturalny. Może być też kwaśna śmietana. Ważne, żeby doprawić do smaku - np. papryką słodką, wyciśniętym ząbkiem czosnku, pieprzem, gałką muszkatołową.
    pozdrawiam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis , uwielbiam gotować . A ta potrawa przypomina mi staropolskie jadło .

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Kapustę kiszoną dostaję co rok od rodziców. To jest smak!

    OdpowiedzUsuń