wymyśliłam ją w korku w drodze do domu:-), kiedy już wiedziałam, że na robienie czegoś poza zapiekanką zabraknie mi siły. sprawdziłam w necie, że coś takiego może być jadalne i... okazało się genialne!
składniki:
pół kilograma kapusty kiszonejpół kilograma ziemniaków
2 kawałki kiełbasy wiejskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół papryczki piri-piri
śmietana
jajko
ser żółty
przyprawy: pieprz, odrobina soli,papryka ostra i słodka, majeranek
olej
wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie "al dente". Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę,wyciśnięty czosnek oraz drobniutko pokrojoną papryczkę. Po podsmażeniu cebuli na złoto dorzucić wyciśniętą z soku kapustę kiszoną, podsmażyć parę minut. Po ugotowaniu ziemniaków pokroić je w cienkie plastry, wyłożyć na formę wysmarowaną olejem, na warstwę ziemniaków wyłożyć zawartość patelni. Zalać wszystko przyprawioną śmietaną wymieszaną z jajkiem. Posypać startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 45-50 minut. Smacznego!:-)
Rewelacyjny przepis:) dziękuję!
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie-ile ma być tej śmietany?Rozumiem że chodzi o śmietanę kwaśną.Pozdrawiam!Ewa
Witam, ja zwykle dodaję małe opakowanie śmietany gęstej (takiej do zup i sosów np. śmietanę Danone Szefa Kuchni). Jak nie mam śmietany dodaję jogurt naturalny. Może być też kwaśna śmietana. Ważne, żeby doprawić do smaku - np. papryką słodką, wyciśniętym ząbkiem czosnku, pieprzem, gałką muszkatołową.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę smacznego
Dziękuję!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis , uwielbiam gotować . A ta potrawa przypomina mi staropolskie jadło .
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Kapustę kiszoną dostaję co rok od rodziców. To jest smak!
OdpowiedzUsuńRobię już czwarty raz, pyszne! Super pomysł na wykorzystanie kapusty
OdpowiedzUsuń