poniedziałek, 16 stycznia 2012

Potrawka z indyka i obiad do pracy

Na potrawkę zużyłam:
2 filety z indyka
przyprawę do mięs Delikat
parę pieczarek
parę suszonych grzybów
pół papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
sos pomidorowy włoski
2 kieliszki czerwonego wina
ziele angielskie
liść laurowy
odrobinę cząbru
garść suszonej bazylii
sól, pieprz
odrobinę mąki

wykonanie:
Filety pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i podsmażyć na oleju aż do zrumienienia. W międzyczasie namoczyć suszone grzyby w gorącej wodzie. Na patelni po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki, dodać starty czosnek i przełożyć wszystko do garnka. Zalać zawartość garnka gorącą wodą do wysokości mięsa, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i inne przyprawy wg uznania, dolać kieliszek wina i dusić około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać drugi kieliszek wina, po odparowaniu ze 3 łyżki dobrego sosu pomidorowego, mieszając sprawdzić miękkość mięsa i doprawić sos do smaku. Pod koniec duszenia dodałam odrobinę mąki do zagęszczenia sosu. Wymieszać i .. gotowe.
Do podania z kaszą lub ryżem, super pasuje do tego mizeria z ogórków i jogurtu naturalnego.:-)
Na deser u mnie ciasteczko cebulowe:-)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz