już prawie miał być anulowany
po wysłaniu zresztą chłopaków po brakujący cukier
rozejrzeniu się po kuchni tuż przed powrotem z cukrem
uświadomieniem o zgrozo! - oprócz cukru nie ma również
mleka.. ani jajek
anulować plan było myślą pierwszą
drugą: ratuj się jak możesz:-)
internetem czyli
przepisem tym po chwili znalezionym z ulgą
prosty w przygotowaniu okazał się pięknie i pysznie piernikowy w smakowitych testach:-)
składniki:
pół szklanki oleju
szklanka cukru
duże małe opakowania kefiru Danone
3szklanki mąki
3szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka przyprawy do piernika
garść orzechów włoskich
Wszystko poza orzechami, wystarczy jednocześnie zmiksować. Następnie przelać do formy nasmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą, wcisnąć orzechy i piec około godziny w 200 stopniach.
Polać dowolną polewą, na przykład czekoladową, lub inną lub posypać wiórkami kokosowymi.
Gotowy piernik puszy się i zaprasza!:-)
zawesze jak coś się źle zaczyna dobrze się kończy ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Takie mokre ciacho jest najlepsze, jeszcze do tego czekoladowe :D 5+
OdpowiedzUsuńdziękuję Dziewczyny.
OdpowiedzUsuńoczywiście, że odwiedzam Cię Szana
nie nadążam tylko z updatem blogów lubianych:-)
ale śledzę
inspiracja i przepływ kulinarny się dzieje
pozdrawiam serdecznie
przecież ten piernik ma zakalec...
OdpowiedzUsuńnie miał zakalca:-)
OdpowiedzUsuń