środa, 27 czerwca 2012

Leczo na wynos i na zimę

z pozostałości po weekendowym grillowaniu wybieram składniki,
które mogą się ostać w potrawach na dłużej..
powstaje leczo w wersji zmodyfikowanej w stosunku do zawartości lodówki
i wędruje do słoików
a pozasłoikowo tworzę potrawę obiadową z dodatkiem smażonej kiełbasy i ugotowanego ryżu pełnoziarnistego. wilk syty. owca cała, czyli opróżniona lodówka. uzupełniona spiżarka. + obiad:-)

składniki na leczo:
1 papryka duża czerwona
kilka pomidorów koktajlowych obranych ze skóry
1 cukinia
3 cebule średnie
2 marchewki
1/2 selera
puszka pomidorów bez skóry
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
przyprawy: pieprz, oregano, lubczyk, papryka czy też co komu pasuje w sporych ilościach
oliwa z oliwek
łyżka masła
mogą też być 2 ząbki czosnku

do wersji pozasłoikowej idzie też:
25 dkg boczku
4 pętka kiełbasy śląskiej 
ryż ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
parę łyżek pomidorowego sosu włoskiego

przygotowanie leczo jest proste, o ile warzywa wpadają na patelnie w odpowiedniej kolejności 
(poprzednie moje leczo przez to niedopaczenie - czyli cukinia na pierwszy ogień - skończyło jako zupa i to w dodatku krem jedynie:-);
na pierwszym ogniu zatem pod patelnią na łyżce masła rumieni się cebula, następnie wpada do niej papryka z marchewką, jako najtwardsze zawodniczki podlane zostają oliwą, potem już z górki - seler, (wszystko pokrojone wedle uznania czy też fantazji), pomidory z puszki i z gałązki, dusi się to wszystko razem paręnaście minut, dochodzi cukinia, i wszystko pod jej miękkość jest podduszane i doprawiane przyprawami do smaku i dokręcone wyciśniętym czosnkiem. 
W tzw międzyczasie wstawiam słoiki (umyte, rzecz jasna) do piekarnika do pasteryzacji w 130 stopniach.
Gdy potrawa jest gorąca, pyszna i gotowa przekładam do słoików (sztuk 2 tym razem) i pasteryzuję 20 minut znów w tej samej temperaturze. 
Pozostaje jeszcze całkiem spora ilość towaru na patelni, który spełnia się następnego dnia jako pełne obiadowe danie, po dodaniu podsmażonej na drugiej patelni kiełbasy i boczku i polaniu sosem pikantnym pomidorowym oraz dosypaniu ryżu. 
Gotowanie z błyskawicznym przetwórstwem sprawdza się doskonale. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz