i bezzwłocznie wykorzystany
smakiem wyśmienitym zwieńczony
polecam konkurencję dla krokietów w postaci takich pasztecików z ciasta francuskiego,
do których wykonania nie trzeba wcale dużo czasu ani nakładu pracy ani specjalnych umiejętności
składniki na paszteciki
1 opakowanie ciasta francuskiego400 g pieczarek
250 g kapusty kiszonej
1 jajko
2 cebule
1 ząbek czosnku
4-5 łyżek masła
majeranek, pieprz i inne ulubione zioła do kapusty
uwiecznione w pośpiechu w porannym słońcu przed zabraniem ich do pracy |
pasztecików wykonanie:
Najlepiej przygotować dwie patelnie - na jednej na maśle podsmażyć cebulkę, do niej dodać pokrojone drobniutko pieczarki, dusić około 15 minut, doprawić do smaku.
W tym samym czasie na drugiej - również na maśle podsmażyć wyciśniętą z soku i poszatkowaną drobno kapustę kiszoną, smażyć na małym ogniu około 10 minut i w trakcie smażenia doprawić wedle uznania do smaku (np. majerankiem, kminkiem, cząbrem, tymiankiem..)
Po zakończeniu smażenia połączyć ze sobą zawartość obu patelni (w oryginalnym przepisie za pomocą jajka - co pominęłam - właściwie z roztargnienia, ale nic nie szkodzi:-)), i przełożyć na ciasto francuskie pokrojone na małe prostokąty, tak aby brzegi ciasta były w miarę wolne od farszu i dawały się sklejać. Po ulepieniu pasztecików należy obtoczyć je w jajku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Smacznego!
(najlepiej podawać w duecie z barszczem czerwonym - ale to wiadomo!:-))
To mój dzisiejszy obiad. Dodałam tylko jeszcze ziół wszelakich (do jajka) i pomidorów suszonych.
OdpowiedzUsuńno jakże mnie to cieszy!!!
OdpowiedzUsuń