piątek, 27 lipca 2012

Świetne letnie owocowe ciasto









przygotowanie ciasta to przysłowiowa chwila; wystarczy zebrać w jednym miejscu wszystkie składniki
do ciasta + mikser + owoce (dowolne) - u mnie były to brzoskwinie świeże oraz czereśnie akurat ze słoika..
i "ukręcić ciasto", wrzucić do niego owoce i piec około godziny w temp.180 stopni (w zależności od kapryśności piekarnika)




składniki na ciasto:
4 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki (u mnie żytnia)
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu waniliowego do ciast
dowolne owoce 






2 komentarze:

  1. moja babcia takie robiła ;) (w każdym razie: wygladało identycznie)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to jak babcia robiła, to tym bardziej robić je będę i tym smaczniejsze.. z tradycjami jest. co prawda nie moimi, ale cudze babcie urzekają mnie również przepisami i nie tylko

    OdpowiedzUsuń