wtorek, 2 października 2012

Zapiekanka z dyni, pora i ziemniaków


zakupiłam dynię!
nie myśląc zupełnie co z niej uczynię
tylko jaka jest ładna!

wszyscy pytali, czy to przygotowanie do Halloween.
nie. wcale, że nie.
na dowód dziś
zapiekanka:
z pół dyni pokrojonej w centymetrową kostkę
1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
2 porów
4 ząbków czosnku
2 jogurtów naturalnych małych
pół gałązki rozmarynu
oliwy
przypraw w stylu: gałka muszkatołowa, przyprawa do ziemniaków, pieprz cayenne, papryka słodka, przyprawa do potraw meksykańskich, pieprz i sól
2 plasterków sera gouda
garść siemienia lnianego

aby stworzyć taką zapiekankę, która jest całkiem pożywna i smaczna
należy:
do foremki szklanej - wylać 2 łyżki oliwy i wyciśnięty ząbek czosnku i rozsmarować całość pędzelkiem, na to wyłożyć pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki (po obraniu ze skóry) + posypać przyprawą do nich i rozmarynu startego garścią i w dodatku lnianego siemienia,
następnie położyć cienkie plasterki porów i przyprawy na nie wg smaku - na przykład gałkę muszkatołową i pieprz cayenne, potem dynię pokrojoną w centymetrową kosteczkę - znów posypaną przyprawami,
i ziemniaki jako ostatnia warstwa, a
na sam wierzch jogurt naturalny z domieszką wymieszaną: kolejnych 2/3 ząbków czosnku, kawałeczków drobniutkich pora, świeżego pieprzu, przyprawy meksykańskiej, pokrojonych drobniutko świeżych gałązek rozmarynu.


godzina pieczenia w temperaturze 200 stopni + 10 minut z dodatkiem pokruszonego sera żółtego i..gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz