czwartek, 18 lipca 2013

dary lata.. czyli młoda kapusta - odsłona pierwsza

na zakąskę,
na zagryzkę,
na kolację
lub do obiadu - np. do kotleta z indyka..:
duszona młoda kapusta
wykombinowana na podstawie czytania przepisów wielu
wyśmienita
i prosta w wykonaniu
bez zasmażki
i bez dodatków mięsnych oraz zbędnych ceregieli:-)

przepis koniecznie muszę tu wstawić, bo robię ją drugi raz, i  już za pierwszym wyszła pyszna, a potem kompletnie zapomniałam jak ją robiłam, i musiałam od nowa przejrzeć wszystkie dostępne przepisy, by odtworzyć wersję skompilowaną
i wypróbowaną
do której potrzebne są następujące składniki:
przede wszystkim kapusta młoda;
cebula lub nawet por;
3 łyżki masła (u mnie ziołowego);
3 liście laurowe;
ziele angielskie;
1 puszka pomidorów bez skóry lub 2 duże pomidory obrane ze skóry;
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano;
sporo kminku i sporo koperku!


Kapustę należy umyć, poszatkować, tak drobno, jak się chce, następnie wrzucić do garnka, o którym wiadomo, że sprawdzony, czyli do dna nie będzie nic przywierać (bardziej profesjonalni kucharze posiadają jakieś garnki z grubym dnem, ja niestety nie:-))...
dodać 2 łyżki masła na dno, wymieszać i podsmażyć przez chwilę; trzeba dać się masłu rozpuścić i kapuście puścić soki;
następnie należy dodawać przyprawy stopniowo w miarę chęci i pomysłu;
i dolać wodę, ale tak by nie przykryła kapusty, tylko wypełniła ją w 1/3; 
dodać pomidory czy te z puszki, czy te sparzone, obrane ze skóry i pokrojone;
wymieszać;
przykryć garnek pokrywką
i dusić przez około 40 minut co jakiś czas sprawdzając i mieszając;
w międzyczasie na pozostałej ilości masła podsmażyć pokrojoną drobno cebulę lub pora;
pod koniec duszenia kapusty dodać cebulę lub pora oraz kolejną porcję koperku;
sprawdzić, czy już odpowiednio kapusta jest przyprawiona - jeśli nie - doprawić wg fantazji; 
jeśli tak, sprawdzić, czy odpowiednio miękka i smaczna.. 
 
 

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz