niedziela, 15 września 2013

Tarta z kurkami, warzywami i serami



Prosto z piekarnika.. dawno nie szykowana wytrawna tarta na cieście francuskim z:

25 g kurek,
papryki zielonej i czerwonej,
garści oliwek,
garści kaparów,
połowy cukinii,
2 niewielkich cebulek,
10 pomidorów suszonych,
natki pietruszki,
sosu Arrabbiata,
kawałka papryczki chili
i 4 serów: mozzarelli, sera pleśniowego, grana padano oraz goudy..

Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu i baardzo pozytywnie zaskakująca w smaku:
ciasto francuskie należy wyłożyć na papierze do pieczenia do formy, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone cebulki, paprykę chili, czosnek, następnie kurki, paprykę, cukinię, ciasto francuskie wysmarować sosem, wyłożyć na to zawartość patelni, dodać natkę pietruszki, pokrojone pomidory suszone, oliwki oraz kapary, na środek tarty wzdłuż wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, na jeden bok zetrzeć ser pleśniowy, a na drugi goudę z grana padano.
zapiekać w piekarniku przez 25 minut, tak aby sery nie zaczęły się dobrze rumienić (w 200 stopniach)


tarta jest pyszna! polecam




1 komentarz: