postanowiłam sprawdzić jak się mają jagody do marchewki:)...
i mają się świetnie, więc następnym razem w tym cieście będzie dużo więcej jagód..
składniki:
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
15 dkg orzechów włoskich
1 i 1/4 szklanki oliwy lub oleju
3 szklanki startej grubo marchwi
2 łyżeczki cynamonu w proszku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść jagód - ale polecam dużo więcej
wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo mąkę, olej, na końcu marchew,
proszek do pieczenia, cynamon, sodę, orzechy i jagody.
Piec w temperaturze 200 stopni około godziny - czas zależy od piekarnika..
P.S. korzystałam z przepisu koleżanki na ciasto marchewkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz