niedziela, 31 lipca 2011

Ciasto marchewkowe z jagodami

postanowiłam sprawdzić jak się mają jagody do marchewki:)... 


i mają się świetnie, więc następnym razem w tym cieście będzie dużo więcej jagód..

składniki:
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
15 dkg orzechów włoskich
1 i 1/4 szklanki oliwy lub oleju
3 szklanki startej grubo marchwi
2 łyżeczki cynamonu w proszku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść jagód - ale polecam dużo więcej

wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo mąkę, olej, na końcu marchew, 
proszek do pieczenia, cynamon, sodę, orzechy i jagody.
Piec w temperaturze 200 stopni około godziny - czas zależy od piekarnika..

P.S. korzystałam z przepisu koleżanki na ciasto marchewkowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz