czwartek, 21 lipca 2011

Lasagne z risotto w pierzynie z płatków migdałowych


Przed wyjazdem na weekend zajrzałam do lodówki, żeby wykorzystać wszystko, co mogłoby się zmarnować.
W lodówce takimi składnikami okazały się być głównie wędlina z indyka i serek wiejski:-)
Wydało mi się to dobrą bazą do kolejnej lasagne, do której dołączyłam też następujące...

składniki:
kilka płatów lasagne
7 suszonych pomidorów
pomidory pelati z puszki
sos Bolognese Dolmio
groszek z puszki
pół czerwonej fasolki z puszki
3 cebule
3 ząbki czosnku
czarne oliwki
resztka słonecznika
szklanka ryżu Arborio do risotto
szklanka wina białego wytrawnego
półtorej szklanki bulionu warzywnego
ser feta
ser parmezan
śmietana do zup i sosów
pół papryczki chili
przyprawa do kuchni meksykańskiej, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku

wykonanie:
Na patelnię z odrobiną oliwy wrzucić pokrojoną cebulę, 4 suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, podsmażyć parę minut, dodać pokrojoną wędlinę, znów podsmażyć 1 minutę, wsypać ryż, mieszając smażyć pół minuty. Dolać szklankę wina i cały czas mieszać aż ryż wchłonie wino. Następnie dolewać bulion i cały czas mieszając czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż i tę czynność powtarzać przez około 20 minut, aż do wylania całego bulionu.
Następnie na patelnie wrzucić pomidory z puszki, słonecznika i sos bolognese, przyprawić i mieszając od czasu do czasu dusić około 10 minut.
Sos przełożyć do formy nasmarowanej oliwą i wyłożonej płatami lasagne. Na grubą warstwę sosu wyłożyć kolejną warstwę lasagne. Kolejna warstwa sosu wyszła cieniutka, więc uzupełniłam groszkiem, pozostałymi pomidorami suszonymi, pokrojonymi czarnymi oliwkami, czerwoną fasolą, pokruszonym serem feta, serkiem wiejskim, i śmietaną wymieszaną z przyprawą do kuchni meksykańskiej. Posypać płatkami migdałowymi i startym parmezanem.
Zapiekać około godziny w temperaturze 200 stopni.

W skrócie: Pycha!:-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz