czwartek, 28 lipca 2011

Ziemniaczana zapiekanka



Dziś zwykła prosta ziemniaczana zapiekanka
powstała z potrzeby zabicia doła:-)
i zrobienia czegoś konkretnego/namacalnego/smacznego:-)



składniki:
1 kg młodych ziemniaków w mundurkach
pół bakłażana
1 duża cebula
15 dkg boczku
pół małej ostrej papryczki
puszka pomidorów bez skóry
6 ząbków czosnku
ser pleśniowy
3 plasterki sera żółtego
oliwa
przyprawa do ziemniaków
rozmaryn
przyprawa do kuchni meksykańskiej
sól i pieprz

wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, podgotować 10-15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostawić do ostygnięcia. Bakłażana pokroić w plasterki, posypać solą z dwóch stron, odstawić na 15 min.
Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek aż do wytopienia tłuszczyku, dodać cebulę, podsmażyć do zarumienienia cebuli, dodać pomidory z puszki, wymieszać, poddusić wraz z pokrojoną cieniutko papryczką chili. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, posypać rozmarynem, na to wyłożyć bakłażana, zalać sosem z patelni i posypać pokrojonymi plasterkami czosnku. Wyłożyć kolejną warstwę pokrojonych ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków, skropić oliwą, posypać pokruszonym serem pleśniowym i żółtym. Zapiekać godzinę w temperaturze 200 stopni. i.. kosztować do oporu:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz