sobota, 30 lipca 2011

Polędwiczki wieprzowe a'la strogonow


Sobotnie slow cooking & eating:-)
Pierwotnie Maestro sam miał gotować obiad, ale zaczęliśmy wspólnie wymyślać na co mamy ochotę, ustalać, zmieniać ustalenia:-) i powstał pomysł na polędwiczki wieprzowe i..wspólne gotowanie.
W międzyczasie koncepcje na dodatki do polędwiczek nam się też zmieniały..
odpadły polędwiczki w sosie czosnkowym, gdyż już wypróbowane wielokrotnie przez nas:-), 
odpadły polędwiczki w śliwkach
odpadły i z kurkami
i zapiekane z serem.. 
zostały zatwierdzone polędwiczki z pieczarkami
i wyszły jako pork strogonow:-) z opiekanymi czosnkowymi ziemniakami i bakłażanem.. pyszności.

przygotowanie: 
parę godzin (ustalenie rodzaju potrawy, zakupienie składników i gotowanie;-)

składniki:
2 duże polędwiczki wieprzowe
30 dkg pieczarek
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
malutki koncentrat pomidorowy
łyżeczka ostrego z papryczek chili sosu "Louisiana"
duża śmietana do sosów
delikat do mięs, sól, pieprz, papryka ostra cayenne
+
8 młodych ziemniaków
pół bakłażana
5 ząbków czosnku
płatki migdałowe
rozmaryn i przyprawa do ziemniaków
oliwa z oliwek
+
1 papryka




wykonanie:
Polędwiczki umyć, oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Posypać pieprzem i delikatem. Obsmażyć do zrumienienia, wyjąć na talerz. Na patelnię wrzucić cebulę i pieczarki. Podsmażyć, poddusić, dodać czosnku, znów poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ostry sos chili, dodać śmietanę, dorzucić mięso, poddusić parę minut wszystko razem. Gotowe.
***
a młode ziemniaki po umyciu pogotować w mundurkach około 10 minut. wyjąć, odczekać aż trochę ostygną, pokroić w plasterki, rozłożyć na wysmarowanej oliwą blasze, posypać rozmarynem i przyprawami, posypać płatkami migdałów, plasterkami czosnkowymi i kawałkami usmażonego bakłażana. Skropić oliwą i zapiekać wg uznania - moje były lekko opieczone po około 25 minutach siedzenia w piekarniku w temp. 200 stopni. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz