sobota, 16 lipca 2011

Oryginalna lasagne serowo-warzywna


Zaczęła się od połowy bakłażana, z którym postanowiłam coś zrobić..
Było go jednak za mało na wypełnienie całej lasagne..
więc dodałam też inne
składniki:
kilka płatów lasagne
pół bakłażana
cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych
pomidory w puszce bez skóry
kawałek papryczki chilli
4 grube plastry polędwicy sopockiej
ser feta
ser gorgonzola
ser Błękitny Lazur
ser mozzarella 
ser żółty
prażony słonecznik
śmietana Danone do zup i sosów
mała puszka drobnego groszku Bonduelle
przyprawa do kuchni meksykańskiej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka słodka
kostka suszonej bazylii


wykonanie:
Pokroić bakłażana w plastry, posypać solą z obu stron - odstawić. Po 15 minutach podsmażyć bakłażana na patelni na oliwie aż do zrumienienia. Wyjąć z patelni, wysuszyć z oliwy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę, cukinię, wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę pomidory suszone i wędlinę, zalać pomidorami z puszki, posypać gałką muszkatołową, pieprzem, papryką słodką, solą, dodać papryczkę chilli i kostkę bazylii i poddusić.

Formę posmarować oliwą, wyłożyć plastry lasagne i pokryć zawartością patelni.
Na warstwę tego sosu wyłożyć kolejną warstwę lasagne, na to bakłażan, wszystkie rozdrobnione sery, prażony słonecznik, groszek, zalać śmietaną przyprawioną przyprawą meksykańską, gałką muszkatołową i pieprzem. Posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez około 45 minut.
Polecam. Wyszła pyszna!:-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz