składniki:
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego opakowanie mrożonych brokułów
duża gruszka
15 dag sera Błękitny Lazur
10 dag orzechów włoskich
2 jajka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7l_BM2lNZIl1KzeeUdCGHUjAayr4OwzmYO9mwPlBNvZY5GSFVCaFsksEYP10MSpjjX1bi_30XYrbrRYCZah7QKM7qr6eA7kr15CvSge9CGUqXWMCdRMShK9LTQkthfftviN9ZWpeW2o4/s640/209510503.jpg)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
15 dag żółtego sera
wykonanie:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, ale nie za długo, żeby nie były zbyt miękkie - najlepiej około 6 minut.
Gruszkę obrać, pokroić na kwadraty, ser błękitny lazur zetrzeć na tarce.
Orzechy posiekać.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (ja sypię dużo gałki - czubatą łyżeczkę).
Gruszkę obrać, pokroić na kwadraty, ser błękitny lazur zetrzeć na tarce.
Orzechy posiekać.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (ja sypię dużo gałki - czubatą łyżeczkę).
Ciastem wylepić formę do tarty pokrytą pergaminem do pieczenia.
Ciasto przykryte warstwą pergaminu podpiec 10 min. w piekarniku.
Następnie można już układać na nim brokuły, ser pleśniowy, gruszkę i orzechy, zalać całość masą śmietanowo-jajeczną.
Zapiekać ok. 30 min w temp. 200°C (brzegi tarty powinny się zrumienić, a farsz zgęstnieć).
Wtedy wierzch tarty należy posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok. 15 min.
Ciasto przykryte warstwą pergaminu podpiec 10 min. w piekarniku.
Następnie można już układać na nim brokuły, ser pleśniowy, gruszkę i orzechy, zalać całość masą śmietanowo-jajeczną.
Zapiekać ok. 30 min w temp. 200°C (brzegi tarty powinny się zrumienić, a farsz zgęstnieć).
Wtedy wierzch tarty należy posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok. 15 min.
Tarta smakuje najlepiej następnego dnia według mnie, jak stanie się bardziej zwarta.
Niestety zapomniałam zrobić zdjęcie gotowej tarty, bo robiłam kilka potraw na raz i popijałam weneckie wino Bardolino nabyte w Winarium Marka Kondrata:-).
Polecam:-)
https://www.kobieta.pl/artykul/tarta-z-brokulami-gruszka-i-orzechami
OdpowiedzUsuńczemu kradniemy przepisy?