czwartek, 14 lipca 2011

Zupa krem z papryki i bakłażana


Zostały mi 4 duże czerwone papryki niewykorzystane przez weekend,
zatem postanowiłam zrobić z nich zupę:-)

pozostałe składniki:
1/4 bakłażana
cebula zwykła
cebula czerwona
pomidory pelatii z puszki
2 ząbki czosnku
pół papryczki chilijskiej pikantnej
oliwa
kostka bazylii suszonej
gałka muszkatołowa
kostka bulionowa


dodatkowo:
parę kulek mozzarelli
świeży szczypiorek


wykonanie:
Umytą, przekrojoną na pół i wydrążoną z pestek paprykę (szt.3,5) wstawić na blaszkę wraz z pokrojonym w plastry bakłażanem i połową cebuli zwykłej i czerwonej i piec około 30-40 min. w temp. 200 stopni. Pół papryki i resztę cebuli poddusić na patelni wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Upieczone warzywa wraz z tymi podduszonymi oraz pomidorami z puszki 
i kawałkiem pikantnej papryczki chilijskiej zalać bulionem i gotować 10 minut, przyprawiając jednocześnie dodatkowo startym ząbkiem czosnku, suszoną lub świeżą startą bazylią, gałką muszkatołową, odrobiną soli oraz pieprzu.
Jeść gorącą z dodatkiem śmietany lub mozzarelli i przyozdobioną szczypiorkiem.
Polecam! - sama byłam zaskoczona bogactwem i wyrazistością smaku.:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz