czwartek, 6 października 2011

Zupa krem z pora i kalafiora


Na tę smaczną i pożywną zupę potrzeba niewiele składników:
2 pory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały kalafior
2 podudzia z kurczaka
włoszczyzna
pół małej papryki czerwonej
pół papryczki piri-piri
odrobina szczypiorku, bazylii lub koperku wg uznania
odrobina oliwy z oliwek i/lub masła


wykonanie:
Ugotować bulion z kurczaka i włoszczyzny.
Pokrojoną drobno cebulę, por i papryki podsmażyć na oliwie. Dodać rozgnieciony czosnek. Gdy warzywa zmiękną trochę dodać na patelnię pokrojony drobno kalafior i podsmażyć parę minut. Przełożyć zawartość patelni do bulionu (po wyjęciu z niego warzyw i kurczaka). Pogotować kilkanaście minut, aż kalafior będzie miękki. Całość zmielić w mikserze na papkę, ale nie na super gładko. Niczego już nie trzeba dodawać. Zupa jest pełna smaku i aromatu. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz