Dziś chciałam wypromować cebulę!:-)
ale nie zamierzałam powtarzać przepisów znanych na zupę cebulową
tylko miałam ochotę zrobić coś innego na bazie cebuli właśnie..
myślałam o zupie cebulowo-groszkowej, na którą miałam smaka i wizję
chociaż takiej zupy nie próbowałam dotychczas
a
Maestro jednak odradzał połączenie cebuli z groszkiem,
jako, że wg niego groszek za mdły i zabije smak cebuli
tym razem się ugięłam,
ale
cebulowo -groszkową zupę i tak niebawem zrobię:-)
a dziś idąc za smakiem Maestro, kupiliśmy pora i selera
w celu zrobienia zupy na bazie cebuli...
i powstała zupa przedziwna, ale i naprawdę smaczna!
dla mnie jednak nuta smakowa dominująca to seler
nie cebula
więc chyba bardziej to przepis na zupę selerowo-cebulową, nie odwrotnie:-)
składniki:
5 cebul1 por
1 młody seler
2 ząbki czosnku
pół papryczki hiszpańskiej pikantnej
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
kostka bulionu warzywnego
kostka bulionu drobiowego
kieliszek białego wytrawnego wina
ser Błękitny Lazur
puree ziemniaczane w torebce lub 3 ziemniaki ugotowane w bulionie
trochę przypraw wg uznania - u mnie to kostka suszonej pietruszki, sól i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta ziół prowansalskich, starty kawałeczek imbiru
do przyozdobienia suszony pomidor i odrobina szczypiorku
pomidor suszony dodany do zupy też myślę, że zrobiłby różnicę i odwrócił proporcję selerową:-)
wykonanie:
5 cebul i pora obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię na rozgrzane masło z oliwą. Przysmażyć na złoto. W międzyczasie dodać kawałek hiszpańskiej papryczki i 2 ząbki wyciśniętego czosnku. Po kilkunastu minutach dolać na patelnię wino i dosypać przyprawy. W garnku zagotować bulion ze świeżego mięsa i warzyw, lub kostkę warzywną i mięsną wraz z obranym selerem. Po zagotowaniu bulionu wrzucić zawartość patelni do garnka, gotować kilka minut, próbować, przyprawiać do smaku. Zmiksować. Po zmiksowaniu dodać pokruszony ser Błękitny Lazur. Przyozdobić wedle uznania. Smakować!
Zainspirowana zupą na bazie cebuli i groszku, przygotowałam dzisiaj na obiad zupę krem na bazie porów i groszku. Pycha!
OdpowiedzUsuń