piątek, 13 kwietnia 2012

Tęsknota za pieczoną kaczką:-)


sporządzoną
parę tygodni temu
w rzymskim (glinianym) garnku
w marynacie musztardowo - miodowej z ziołami
w towarzystwie jabłek i cebuli i czosnku

(polecam rzymski garnek jako rewelacyjny sposób na chrupiące mięso w pysznym sosie -
każde i w kombinacji dowolnej)

kaczka została porządnie wysmarowana z wierzchu i od środka ziołami przeróżnymi -
majerankiem, papryką, solą, pieprzem, oregano, cząbrem i innymi,




potraktowana marynatą
z musztardy, oliwy, sosu sojowego i sosu teriyaki oraz miodu

następnie napakowana od środka i przybrana z zewnątrz:
jabłkami, suszonymi pomidorami i ząbkami czosnku, cebulą



wstawiona do namoczonego przez 20 minut garnka
i do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 200 stopni
po czym z niego wyjęta po około 2 godzinach

 rozpływająca się w ustach z chrupiącą skórką (którą darowałam sobie, jako że w skórce kaczki jest tłuszczu najwięcej, a poza tym jest chudziutka)
spożyta z dodatkiem podsmażanych ziemniaków oraz buraczków własnej produkcji



tęsknotą do mnie powracająca smaku dziś:-)
 


7 komentarzy:

  1. Padam na kolana za Twe wyczyny z drobiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieznośna, przepraszam, że się powtarzam, ale powiedz mi ponownie gdzie kupię to cudo i czy twój garnek ma pokrywkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam na allegro i przypominam sobie, że mówiłaś też o zwykłych marketach :)) Więc potrzebuje tylko info o pokrywce :))

      Usuń
  3. Miłe są Wasze padania/ślinienia itd:-)
    Sunshine, pokrywkę garnek ma i jest mu ona konieczna, gdyż wszystko się tam dzieje pod pokrywką, którą tylko na końcu do podpieczenia czegoś z wierzchu zdjąć można.
    Jest genialny do dietetycznych potraw na wiosnę, bo żadnego tłuszczu nie trzeba nawet dawać, choć ja zawsze oliwą posmaruję choć trochę mięso.
    jest też na stronie ikei - ze zdjęciem z pokrywką.
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80087711/
    ale na allegro może znalazłaś tańszy
    i jak już zakupisz to polecam bloga, na którym są fajne przepisy tylko z glinianego garnka:
    http://garnek-rzymski.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Długo jeszcze ta kaczka będzie tu królować? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kaczka jest przecież królewska:-)
    weny nie ma:-(
    ale dziś piekę kurczaka - poprzedniego musiałam w końcu wyrzucić, bo tyle się zbierałam do niego:-)

    OdpowiedzUsuń